PİRİFORMİS SENDROMU ve TEDAVİSİ

Hata mesajı

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/www/vhosts/mytherapy.com.tr/httpdocs/includes/file.phar.inc).

Çok sık karşılaşılan fiziksel rahatsızlıkların başında kalça ağrısı gelir. Kalça ağrısının bel fıtığı, kalça ekleminde kireçlenme gibi birçok nedeni olabilir. Fakat en çok gözardı edilen nedenlerden biri piriformis sendromudur.
İnsanların günlük hayatını olumsuz bir şekilde etkileyen ve yaygın görülen piriformis sendromundan en çok kadınlar etkilenmektedir.
Piriformis sendromu, piriformis kası tarafından siyatik sinirinin tuzaklanması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Piriformis kası kuyruk sokumundan başlayıp üst bacak kemiği (femur) üst kısmına yapışan küçük ve derinde bulunan bir kastır. Görevi bacağın ve ayağın dışa dönmesini (kalça dış rotasyonu) sağlamaktır.
Siyatik sinir piriformis kası boyunca uzanır ve bu kasın içinden geçer. Bacağın arkasından aşağı doğru iner ve küçük dallara ayrılarak ayakta son bulur. Piriformis sendromu, piriformis kasının herhangi bir nedenle spazma girmesi ile siyatik sinire baskı yapması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Ağrılar ve belirtilerden dolayı bel fıtığı ile sıklıkla karıştırılmaktadır.

Belirtileri;

  • En yaygın belirtisi, kalçadan başlayıp bacağın arkasına doğru iner ve karıncalanma hissidir.

Nedenleri;

  • Piriformis sendromunun iki çeşidi vardır. Birincisi anatomik varyasyondan kaynaklanan diğeri ise herhangi bir travma (mikro veya makro) nedeni ile bu bölgedeki kan akımının azalması sonucu kasın spazma girmesi ile oluşur.
  • İkincisi piriformis sendromlarının %50'sinden fazlasını oluşturmaktadır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  • Koşmak, bisiklet sürmek gibi ağrıyı arttıracak aktivitelerden uzak durun.
  • Sert zeminde uzun süre oturmayın.
  • Uzun süreli yürüyüş değil kısa süreli yürüyüş veya egzersiz ya da germe egzersizleri yapın.
  • Uzun süre sabit ayakta kalmayın.
  • Ağır kaldırmayın.
  • Arka cebinizde cüzdan, telefon vs. taşımayın.

Teşhis ve Tedavisi;

  • Teşhisi klinik muayene ve doktorunuzun önerdiği tetkikler sonucu konulur.
  • Tedavi ise doktorunuzun önerdiği antiinflamatuarın (iltihap önleyici ilaç) ağırlıklı olarak kullandığı rahatsızlıktır.
  • Bunların yanı sıra egzersiz, manuel terapi ve GTOS terapi gibi fizyoterapi uygulamaları tüm dünyada uygulanan tedavi metodları piriformis sendromu üzerinde olumlu katkıları vardır.

PİRİFORMİS SENDROMU ve GTOS TERAPİ
GTOS terapi, kas ve iskelet sistemini oluşturan tüm yumuşak dokularda (kas, tendon, fasia gibi) mekanik uyaranla dolaşımı arttıran dolayısıyla ağrı-spazm-ağrı kısır döngüsünü azaltarak hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmayı amaçlayan ileri seviye bir manuel tedavidir. GTOS terapinin herhangi bir yan etkisi olmamakla birlikte ışın, radyasyon içermeyen iğnesiz bir metoddur.
GTOS terapi sayesinde piriformis ve diğer kalça kaslarının da dolaşımı arttırılır, spazmı azaltılır ve ağrı ortadan kaldırılır. Kişiye özel verilen egzersizlerle desteklenerek kişinin bu rahatsızlıktan kurtulması amaçlanır.

Etiketler: